مقاله نشانه بیش فعالی در کودکان چیست؟ در وبلاگ باغ آینه (1)

نشانه بیش فعالی در کودکان چیست؟

نشانه بیش فعالی در کودکان چیست؟

نشانه بیش فعالی در کودکان ؟! اصلا بیش فعالی چیست؟ 

بسیاری از والدین امروزه به جهت مشغله کاری زیادی که دارند هر شیطتنت و فعالیت های کودک خود را بر پایه بیش فعالی می دانند. باغ آینه به عنوان برترین موسسه فرهنگی و هنری در کرج قصد دارد در این مقاله شما والدین عزیز را با نشانه های بیش فعالی در کودکان آشنا سازد.

بیش فعالی در کودکان امری بسیار قابل اهمیت است اگر والدین در زمان صحیح متوجه آن نشوند موجب مشکلات جدی در زندگی آینده کودک خود خواهند شد. در مقابل هر شیطنت کودکانه را نباید به عنوان بیش فعالی در نظر گرفت.

اگر با نشانه های بیش فعالی کودکان آشنا شوید شاید به راحتی بتوانید این اختلال روانی کودک را درک نموده و برای رفع آن بهترین راهکارها را پیش رو گیرید و در کمترین زمان با آن مبارزه نمایید.

اجازه دهید در ابتدا توضیحی در مورد بیش فعالی یا به عبارت علمی اختلال ADHD ارائه دهیم تا بیشتر با این اختلال آشنا شوید.

بیش فعالی چیست؟

بیش فعالی در کودکان چیست؟

شاید یکی از اختلالاتی که در کمین کودکان در این سن حساس می باشد اختلال ADHD یا به عبارت واضح تر بیش فعالی باشد. گاها در مقالات علمی که تا کنون از این اختلال منتشر شده است مشاهده شده است از این اختلال با عنوان بیماری کم توجهی (کمبود توجه) یاد می شود.

در گذشته اختلال بیش فعالی با عنوان ADD یاد میشد که به معنای اختلال کمبود توجه بود.اختلال ADHD مخفف عبارت Attention-defiit/hyper activity disorder می باشد. شاید بارها و بارها با عبارات ADHD یا ADD مواجه شده باشید این دو عبارت مخفف درواقع هر دو به معنای اختلال بیش فعالی هستند و تنها تفاوت آن نحوه استفاده می باشد اغلب واژه ADHD مورد استفاده پزشکان و روانشناسان برای توصیف اختلال بیش فعالی قرار می گیرد و ADD به عنوان یک اصطلاح آموزشی است که اغلب مورد استفاده گروه های آموزشی قرار می گیرد. البته نکته جالبی که در مورد اختلال بیش فعالی وجود دارد بروز دادن آن در افراد می باشد.

معمولا تا اسم بیش فعالی در میان می آید افراد ناخودآگاه یاد کودکان می افتند اما جالب است بدانید بیش فعالی تنها در دوران کودکی بروز نمیدهد بلکه در سنین بزرگسالی نیز افراد ممکن است دچار این اختلال شوند.

که برای این مورد می توانید مقاله ” بیش فعالی در بزرگسالان”  را مطالعه نمایید. اما هرچه که باشد این اختلال ریشه در دوران کودکی افراد دارد و از دوران کودکی آغاز می شود و در مواردی که در بزرگسالی نشانه های آن در شخصیت فرد نمایان می شود به نوعی ریشه های آن در کودکی در وجود افراد رشد کرده است اما در شخصیت بروز پیدا نکرده است و در سنین بزرگسالی این معضل خود را نشان داده است.

معمولا چه افرادی برچسب بیش فعالی می خورند؟ اصلا بیش فعالی چیست و چه می شود که برخی از افراد بیش فعال می شوند. در حالت کلی کودکانی که فعالیتی بیش از حد دارند و والدین قادر به کنترل آنها نیستند با نام کودکان بیش فعال شناخته می شوند.

اغلب وقتی نشانه های بیش فعالی در کودکان بروز پیدا می کند به جهت اختلالات رفتاری که در کودک مشاهده می شود، ارتباط کودکان با دوستان خانواده و اشخاصی که در ارتباط با آنها می باشد خدشه دار می شود.

تحقیقات نشان می دهد اختلال بیش فعالی اغلب در پسران بیشتر از دختران اتفاق می افتد و معمولا در سنین قبل از مدرسه این بیش فعالی به اوج خود رسیده و نشانه های این اختلال خطرناک بروز پیدا می کند.

شاید در این لحظه فکر کنید که این بیش فعالی تنها منجر به ناراحتی اطرافیان می شود و به خود کودک آسیب وارد نمیشود اما اشتباه نکنید بیشترین آسیبی که در اثر این بیماری وارد می شود به خود کودک می باشد.

اغلب افرادی که مبتلا به اختلال بیش فعالی هستند قدرت تمرکز خود را از دست می دهند و در انجام امور مختلف تمرکز کافی نخواهند داشت.

احتمال ابتلا این افراد به اعتیاد و کاهش شدید اعتماد به نفس در افرادی که دچار اختلال بیش فعالی هستند بسیار بیشتر از سایر افراد می باشد و این یکی دیگر از آثار مخرب این اختلال می باشد.

مطابق تحقیقات صورت گرفته این اختلال در اکثر جوامع در حال پیشرفتی چشمگیر است و همین موضوع باعث شده است باغ آینه مقاله ای برای آگاه سازی والدین تهیه نموده و اختیار والدین قرار دهد تا با تشخیص صحیح و به موقع درمان صورت گیرد و جامعه یک گام به سمت تکامل نزدیک تر شود.

در ادامه به برخی از نشانه های اختلال بیش فعالی در کودکان اشاره می کنیم. پیشنهاد می کنیم اگر شما هم فرزندانی بازیگوش دارید حتما چند دقیقه از وقت خود را صرف مطالعه این مقاله نمایید تا از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری نمایید.

شاید برایتان سوالی پیش آید که بروز اختلال بیش فعالی در کودکان چه ریشه ای دارد باتوجه به تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است هنوز به صورت دقیق دلایل بروز اختلال بیش فعالی در کودکان به وضوح مشخص نشده است اما اغلب پزشکان آن را اختلالی ارثی می دانند و ریشه بروز آن را وراثت می دانند.

البته حدس های دیگری نیز برای این اختلال وجود دارد مطابق تحقیقات صورت گرفته از جمله عوامل خارجی و محیطی که می تواند در بروز اختلال بیش فعالی در کودکان تاثیر گذار باشد می توان به مصرف مشروبات الکلی، استعمال دخانیاتی همچون یگار و سایر مواد مخدر، تماس کودک با سرب و… اشاره کرد.

در مورد زمان بروز اختلال بیش فعالی در کودکان هنوز اطلاعات دقیقی نداریم اما باتوجه به تحقیقات صورت گرفته می توان به طور میانگین دوران 6-12 سالگی را اوج زمان بروز اختلال بیش فعالی دانست. البته این بازه زمانی مطلق نیست و تنها بر اثر یک سری دیا مشخص شده است.

اما مطابق تجربه ای که روانشناسان و کارشناسان مختلف دارند اغلب بیش فعالی در کودکان از سنینی شروع می شود که کودک پای در محیط های اجتماعی بزرگ تر نظیر مدرسه می گذارند.

اختلال بیش فعالی در کودکان در دو نوع بی توجهی مطلق یا بیش فعالی یا ادغامی از هر دو بروز می کند. اگر بخواهیم در مورد این اختلال تفکیک جنسیت داشته باشیم و مقایسه ای انجام دهیم باید بگوییم مطابق آمار و اطلاعات اختلال بیش فعالی در کودکان اغلب آمار بیشتری نسبت به دختران دارد البته در این مورد به هیچ عنوان نمی توان با قاطعیت سخن گفت زیرا ممکن است پسرانی که برای درمان این اختلال مراجعه می کنند بیش تر از دختران باشد اما دلیل بر سندیت بیشتر بودن ابتلا پسران به اختلال بیش فعالی نیست. این آمار ممکن است ناشی از بروز اختلالات رفتاری در پسران و بی توجهی در دختران باشد.

نشانه بیش فعالی در کودکان چیست

نشانه اختلال بیش فعالی در کودکان

حال که د ابتدای این مطلب به این بیماری پی برده و متوجه معنا و مفهوم آن شدید باید سراغ نشانه های آن برویم تا از این طریق از دو جهت به والدین یاری رسانیم. با مطالعه این مقاله والدینی که حساسیت های بیش از حدی بر کودکان خود دارند و هر شیطنت کودکانه ای را به دید بیش فعالی می بینند با مطالعه این مطلب تا حد بسیار زیادی دغدغه و نگرانی هایشان کاهش میابد و اجازه می دهند تا حد معقول فرزندشان دوران کودکی خود را سپری کند. این مطلب از جهتی دیگر نیز مفید واقع می شود و این بار برای والدینی که هنوز از بیش فعالی فرزند خود اطمینان حاصل نکرده اند مفید خواهد بود زیرا با آگاهی از نشانه های اختلال بیش فعالی در کودکان با اقدامی سریع و به موقع می توانند تا حد بسیار زیادی در ریشه کن کردن این اختلال در وجود فرزندانشان موفق باشند.

ما لیستی از این نشانه ها تهیه کردیم و با ارائه راه حلی مناسب به یاری شما عزیزان خواهیم پرداخت.

  • عدم توجه کودک به جزئیات
  • عدم تعادل رفتاری در بازی های کودکانه و فعالیت هایی جدی
  • عدم توانایی برنامه ریزی شخصی و انجام فعالیت های گام به گام
  • منزجر بودن از انجام فعالیت هایی که دقت بالایی میطلبد
  • از دست دادن تمرکز در قبال محرک هایی ساده
  • فراموش کردن و گم کردن وسایل شخصی و ضروری
  • مشکلاتی حین تصمیم گیری
  • فعالیت بدنی غیر معمول
  • نداشتن آرامش درونی
  • پر حرف بودن
  • انجام فعالیت های ساده و روزمره با سر و صدایی غیر معمول
  • و…

در ادامه به تفکیک به هر یک از موارد فوق می پردازیم و راهکارهایی مناسب برای غلبه بر آن معرفی می نماییم.

عدم توجه کودک به جزئیات اولین نشانه بیش فعالی در کودکان

اولین نشانه اختلال بیش فعالی در کودکان بی توجهی کودک به جزئیات می باشد. یکی از دغدغه های همیشگی والدینی که صاحب فرزندانی بیش فعال هستند همین موضوع است.

اغلب والدین بر این باور هستند که کودکشان بسیار باهوش است اما توجه کافی به انجام امور را ندارد و اغلب با شکست مواجه می شود.

بله دقیقا از نشانه های بیش فعالی در کودکان ضریب هوشی بالا در عین حال عدم توجه به جزئیات می باشد.

خب اصلا جای نگرانی نیست اگر شما هم صاحب فرزندی هستید که به جزئیات امور بی توجه است می توانید کاملا زیرکانه با استفاده از عوامل بیرونی توجه او را افزایش دهید.

امروزه تکنیک های به خصوصی برای افزایش توجه و تمرکز کودکان روی کار آمده است که تنها در غالب بازی های کودکانه می باشد. حتی کلاس های آموزشی مختلفی بر پایه افزایش توجه کودکان به جزئیات روی کار آمده است. از جمله این کلاس های آموزشی که تاثیرات بسیاری بر توجه کودک دارد می توان به آموزش موسیقی اشاره نمود.

در حالت کلی موسیقی یکی از فعالیت هایی است که مستلزم دقت و توجه بسیار بالایی می باشد پس زمانی که کودک شما تحت آموزش های موسیقی قرار می گیرد می تواند توجه بیشتری به جزئیات داشته باشد.

باغ آینه به عنوان موسسه فرهنگی و آموزشی که تنها هدف ارتقاء سطح جامعه از طریق برطرف ساختن نواقص را دارد کلاس های موسیقی برای کودکان مختلف برگزار می نماید.

کلاس موسیقی کودک که برای افرادی تشکیل می شود که به استقلال رسیده و می توانند به دور از مادران خود در جمع های آموزشی قرار گیرند و کارگاه موسیقی مادر و کودک که مختص کودکانی است که هنوز به استقلال کافی دست نیافته اند و همچنان وابسته به مادران خود می باشند.

یکی دیگر از کلاس های آموزشی که با هدف افزایش توجه کودک به جزئیات برگزار می گردد کلاس های دقت، سرعت، تمرکز کودکان است که منحصرا به افزایش دقت کودک با استفاده از جدید ترین متد آموزشی می پردازد.

عدم تعادل رفتاری در بازی های کودکانه و فعالیت هایی جدی

اغلب کودکانی که مبتلا به اختلال بیش فعالی هستند در ساده ترین فعالیت های روزمره که بازی با هم سن و سالانشان می باشد با مشکل مواجه خواهند بود.

کودکان مبتلا به بیش فعالی معمولا با واکنش های تنشی خود در بازی های کودکان منجر به آزردن اطرافیانشان می شوند و این عدم تعادل موضوعی قابل تامل می باشد.

بیش فعالی در کودکان منجر به عدم تعادل کودک در فعالیت های جدی می شود. شاید این مورد آزار دهنده ترین برای کودکانی باشد که به تازگی وارد فیلدهای آموزشی شده اند.

این کودکان نمیتوانند با جدیت کافی به فعالیت هایی همچون مطالعه بپردازند. البته این مورد نیز از عواقب عدم تمرکز کافی است که نوعی پوچی برای شخص به وجود می آورد.

در این مورد نیز راهکارهایی برای رفع این نقص رفتاری وجود دارد. شما به عنوان والدین کودکان مبتلا به بیش فعالی باید با تمرین های به خصوصی ذهن کودکانتان را به آرامش برسانید و ذهن او را از آشفتگی رها سازید.

بهترین راه حل استفاده از ورزش هایی مبتنی بر تمرکز است. پیشنهاد باغ آینه ورزش یوگا می باشد. تا کنون والدین بسیاری به باغ آینه مراجعه نموده اند و به دنیال رفع بیش فعالی کودکانشان می باشند.

کارشناسان ما معمولا به این دسته از والدین کلاس های یوگا را پیشنهاد می دهند. این کلاس ورزشی و تمرکزی نیز برای کودکان مستقل با عنوان کلاس یوگا کودک و برای کودکان وابسته به مادر با عنوان کارگاه مادر و کودک یوگا برگزار می شود.

عدم توانایی برنامه ریزی شخصی و انجام فعالیت های گام به گام

برنامه ریزی مهم ترین رکن را در موفقیت افراد در هر سطحی دارد. همانند تمامی رفتارهای مثبت و منفی که ریشه در کودکی دارد برنامه ریزی نیز موردی است که به شدت به دوران کودکی باز می گردد.

اغلب از نشانه های بیش فعالی در کودکان عدم حرکت مطابق برنامه ریزی می باشد. این کودکان باتوجه به دهن آشفته ای که دارند نمیتوانند برنامه ریزی صحیحی داشته باشند و مهم تر از آن نمیتوانند به ططور گام به گام مطابق برنامه ریزی خاصی پیش روند.

اغلب والدین به این موضوع بی توجه هستند و آن را نادیده می گیرند. اما این مورد مهم ترین نقش را در پرورش فردی موفق دارد. شما به عنوان مادر و پدر در قبال آینده فرزندانتان مسئول هستید و باید راهکارهای صحیح را برای موفقیت به فرزندانتان آموزش دهید.

برای رفع این مشکل پیشنهاد می کنیم برنامه ریزی صحی را به کودکان خود بیاموزید و حرکت مطابق برنامه ریزی را به آنها بیاموزید.با این کار فرزند شما رفته رفته می آموزد برنامه ریزی چه تاثیرات مثبیتی در زندگی دارد و حرکت گام به گام مطابق برنامه ریزی تا چه حد تاثیر گذار است.

بروز نشانه های بیش فعالی در کودکان با انزجار از انجام فعالیت هایی که دقت بالایی میطلبد

این کودکان اغلب بخاطر عدم توجه کافی به امور مختلف از انجام فعالیت هایی که دقت بالا میطلبد دوری می کنند. کودکان بیش فعال به شدت از تمرکز کردن بیزار هستند. آنها سعی دارند فعالیت هایی را انتخاب نمایند که به تمرکز بالا نیاز نداشته باشد.

شما والدین گرامی باید برای رفع این مشکل کودک خود با ارائه راهکارهایی به خصوص تمرکز و دقت کودک خود را افزایش دهید هرچقدر این فعالیت به بازی های کودکانه شباهت بیشتری داشته باشد میزان تاثیرگذاری آن در کودکان بیشتر خواهد بود.

برای مثال کودکان خود را به ساخت سازه هایی مرتفع با جزئیات تشویق نمایید. ما برای کودکانی که در سنین بالاتر هستند و دچار اختلال بیش فعالی در کودکان می باشند کلاس سازه های ماکارونی را پیشنهاد می دهیم. این کلاس ها دقت بالای کودک را میطلبد و به طور کاملا غیر مستقیم او را به سمت انجام فعالیت های بر پایه دقت سوق می دهد.

از دست دادن تمرکز در قبال محرک هایی ساده از نشانه های بیش فعالی در کودکان

یکی از مهم ترین مواردی که والدین را آزرده خاطر می سازد از دست دادن تمرکز کودک در مقابل محرک های سده است. به عنوان مثال با والدینی مواجه شدیم که بر این باور هستند فرزندشان با حرکت موچه ای کوچک تمرکز خود را از دست می دهد و دیگر قادر به انجام فعالیت جاری را ندارد.

در این مورد نیز تنها راهکاری که می توان ارائه داد افزایش قدرت تمرکز کودکان و دعوت ذهن کودک به آرامش میباشد که از طریق ورزش های مختلف از جمله یوگا و… امکان پذیر می باشد.

بیش فعالی در کودکان منجر به فراموش کردن و گم کردن وسایل شخصی و ضروری

گم کردن وسایل شخصی در کودکان امری توجیه پذیر است و کاملا طبیعی می باشد. اما اگر این مورد شدت بیشتری داشته باشد موضوع نگران کننده است.

از جمله نشانه های بیش فعالی در کودکان گم کردن وسایل شخصی می باشد که این موضوع نیز دقیقا از بی توجهی و بی دقتی کودک نشات می گیرد.

اگر کودک شما دقت بیشتری داشته باشد قطعا نسبت به حفظ وسایل شخصی خود توجه بیشتری خواهد داشت و کمتر با این مشکل مواجه می شود.

بیش  فعالی در کودکان و مشکلاتی حین تصمیم گیری 

از نشانه های بارز اختلال بیش فعالی در کودکان می توان به عدم تصمیم گیری اشاره کرد. این کودکان در لحظات حساس نمیتوانند تصمیم گیری نمایند و برای اخذ تصمیم درست دچار تشویش شده و احساس نیاز به دیگران را احساس می کنند.

شما والدین گرامی باید از دوران کودکی فرزندان خود را در موقعیت هایی قرار دهید که در لحظه تصمیم درست را بگیرند. به آنها بیاموزید هنگام تصمیم گیری باید جوانب مختلفی از موضوع را بسنجند و مورد بررسی قرا دهند تا از این طریق بتوانند نتیجه مورد نظر را بگیرند.

بیش فعالی کودکان و فعالیت بدنی غیر معمول 

این مورد شاید از شایع ترین نشانه های بیش فعالی در کودکان باشد و والدین بیش از تمام نشانه های دیگر نسبت به این مورد معترض باشند.

بیش فعالی در کودکان با جنب و جوش بالا و غیر عدی معرفی شده است و البته یکی از نشانه های منفی تلقی می شود. این کودکان معمولا اغلب انرژی مضاعفی نسبت به سایر هم سن و سالان خود هستند و مدام در حال جنب و جوش می باشند.

این کودکان حتی لحظه نمیتوانند با آرامش باشند و حتی در حالتی که نمیتوانند فعالیت بدنی داشته باشند معمولا با تکان دادن دست و پای خود انرژی درونی خود را تخلیه می کنند.

برای رفع این مشکل کلاس های ورزشی مختلف از جمله والیبال، ژیمناستیک، فوتبال و… پیشنهاد می شود.

بیش فعالی در کودکان و نداشتن آرامش درونی

از نشانه های بیش فعالی در کودکان می توان به عدم وجود آرامش درونی اشاره کرد. کودکان مبتلا به ADHD به جهت ذهن پراکنده ای که دارند از آرامش درونی سایر افراد بی بهره هستند و تنها راهکارهای این مشکل دعوت کودکان به آرامش است.

از نظر روانشناسان بهترین راهکار برای دعوت کودکان مبتلا به آرامش ورزش یوگا است. این کودکان تنها باید ذهن خود را به آرامش دعوت نمایند و فعالیت هایی آرامش بخش انجام دهند.

پر حرف بودن

اغلب بیش فعالی در کودکان با پر حرفی بروز می کند. البته پر حرفی در سنین به خصوص کاملا طبیعی است و هر پر حرفی به معنای بیش فالی در کودکان نمیباشد.

کودکان به تازگی با محیطاطراف خود در حال آشنایی هستند و همه چیز که برای افراد بالغ بی اهمیت است برای آنها موضوعی خارق العاده است و در ذهنشان هزاران سوال در آن مورد به وجود می آید.

پی پر حرفی و مطرح کردن دغدغه های ذهنی امری کاملا طبیعی است اما اگر این مورد شدت یافت جای نگرانی وجود خواهد داشت.

انجام فعالیت های ساده و روزمره با سر و صدایی غیر معمول

از نشانه های بیش فعالی در کودکان انجام فعالیت هایی ساده با سر و صدایی غیر معمول است. به عنوان مثال خارج کردن کتاب از کیف یک مورد طبیعی است اما وقتی کودکان بیش فعال کتاب های خود را از کیف خارج می کنند آنقدر با سر و صدا این کار را انجام می دهند که موردی غیر طبیعی تلقی می شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید