ریشه های بی اعتمادی زوجین چیست ؟
بی اعتمادی زوجین یکی از عوامل مخرب زندگی مشترک است که امروزه از آن به عنوان مخرب ترین عامل در زندگی مشترک یاد می شود. مشاوران باغ آینه نیز در بسیاری از جلسات مشاوره زوج درمانی از بی اعتمادی زوجین نسبت به یکدیگر به عنوان عوامل آسیب زننده به رابطه یاد می کنند. اگر شما هم به همسر خود بد بین هستید و در پی یافتن ریشه های بی اعتمادی در وجودتان هستید پیشنهاد می کنیم مدت زمان کوتاهی را به مطالعه این مقاله اختصاص دهید تا علاوه بر آشنایی با ریشه های بی اعتمادی با راهکارهای جلوگیری از بروز بی اعتمادی نیز آشنا شوید و از این طریق مشکلات موجود در زندگی خود را به حد اقل رسانده و برای خود و خانواده آرامش را به ارمغان آورید.
تا به حال به زندگی زوج های موفق دقت کردید؟ می دانید فرق زندگی مشترک خوب و بد در چیست؟ اصلا تا به حال به دلایل تشکیل زندگی مشترک فکر کرده اید؟
پاسخ تمام این سوالات بهترین کمک به رفع مشکلات زوجین است. یکی از بزرگ ترین اهدافی که افراداز تشکیل زندگی مشترک دارند تجربه زندگی سرشار از آرامش است. اما متاسفانه زندگی سرشار از آرامش یکسری پیش زمینه هایی لازم دارد که در صورت عدم وجود این پیش زمینه ها این هدف محقق نخواهد شد. در وتقع این هدف عوامل مخرب بسیار زیادی دارد که اگر به آن توجه نشود نه تنها هدف محقق نخواهد شد بلکه بالعکس روی دیگر آن در زندگی نمود پیدا می کند. اما اگر زندگی زوج های موفق را مورد بررسی قرار داده باشید قطعا به خوبی متوجه محورهای اساسی و اصلی زندگی آنها خواهید شد. از نظر تمامی روانشناسانی که به مشاوره زوج درمانی می پردازند و به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت دارند احترام و اعتماد دو رکن اصلی و اساسی زندگی است. زیر سوال رفتن این دو رکن اساسی و خدشه دار شدن آن باعث نابودی رابطه زوجین در زندگی مشترکشان می شود. در سری مقالات مربوط به مشاوره و خانواده همواره به این موضوع اشاره می شود که زوجین همواره باید با استفاده از روش های مختلفی اعتماد یکدیگر را جلب نموده و احترام را مبنای اساسی زندگی قرار دهند.
بی اعتمادی ناشی از شک انسان است، در واقع شک یکی از ابعاد وجودی بشر است و تمام انسان ها حتی یک بار هم که شده تجربه شک و بی اعتمادی را داشته و به خوبی این احساس را درک کرده اند، اما شاید لطمه و صدمه شک و بی اعتمادی آنطور که باید تجربه نکرده باشند اصلا شاید بهتر باشد بگوییم بی اعتمادی در جوانب دیگر زندگی آنچنان به زندگی صدمه وارد نمیکند که برای افراد قابل تشخیص باشد اما در زندگی مشترک قضیه شکل دیگری دارد و بی اعتمادی زوجین منجر به آسیب های جدی به زندگی مشترک خواهد شد.
عموما زوجین در ابتدای رابطه خود یکدیگر را با عشق انتخاب کرده و با پرورش عشقشان نسبت به یکدیگر به مسیر زندگی ادامه می دهند، هنگامی که آنها با عشق زندگی را شروع می کنند قاعدتا به یکدیگر اعتماد تام دارند اما به محض آن که ریشه های بی اعتمادی زوجین در زندگی مشترکشان بروز پیدا کرد عشق موجود در این رابطه کم رنگ تر خواهد شد و اگر به این بی اعتمادی بی توجهی شود به مرور زمان عشق جای خود را به نفرت داده و فاصله زوجین روز به روز بیشتر خواهد شد.

دلایل بی اعتمادی در زوج ها
عموما مشاورانی که در حوزه خانواده و زوج درمانی فعالیت دارند عدم وجود اعتماد و اطمینان را امری طبیعی می دانند حال این عدم اطمینان می تواند در جنبه های مختلف زندگی بروز پیدا کند و حتی می تواند در زندگی مشترک بی اعتمادی زوجین را ناشی شودنکته جالب این است که اگر چه تا به این جای کار مدام بر این موضوع اشاره کردیم که بی اعتمادی زوجین از عوامل مخرب است در عین حال آن را یک امری طبیعی می دانیم. تمامی روانشناسان و مشاوران خانواده بر این موضوع اتفاق نظر دارند. با این که این بی اعتمادی امری طبیعی است اما بسیار دردناک است. متاسفانه امروزه انسان ها زندگی را تجربه می کنند که سرشار از دو رویی است و ای امر کاملا واضح است که تمام این دو رویی ها باعث بی اعتمادی شود. شاید در زندگی مشترک زوجین شاهد هیچ دو رویی نباشند اما از آن جا که در سراسر جامعه دو رویی موج می زند ضمیر نا خودآگاه انسان ها به این موضوع حساس شده و تمام این مسائل باعث بی اعتمادی زوجین در زندگی نیز شود. اما این بی اعتمادی چه ریشه هایی دارد؟ چطور میتوان آن را کنترل کرد؟ اصلا چطور می توان ریشه های بی اعتمادی در جامعه را از بین برد و به تبع آن زندگی مشترک زوجین را نجات داد؟
پاسخ تمام این سوالات به تغییر در روند زندگی بشر اشاره دارد. انسان باید بداند این روند زندگی که در پیش گرفته است اشتباه است و تبعات جبران ناپذیری دارد. در ادامه به تعدادی از دلایل بی اعتمادی زوجین اشاره خواهیم کرد تا جوانب این موضوع برایتان آشکار گردد.

شخصیت افراد
همانطور که در قسمت فوق تا حدی به این موضوع اشاره شد شخصیت افراد یکی از مهم ترین عواملی است که باعث بی اعتمادی زوجین از یکدیگر می شود. امروزه تمام انسان ها در جای جای این کره خاکی زندگی سرشار از دروغ و دو رویی را تجربه می کنند. حتی به جرات می توانم بگوییم تک تک انسان ها حتی یک بار هم که شده به دلایل مختلف از بازگو کردن حقیقت ممانعت کردند. خب وقتی افراد در زندگی خود بخاطر عوامل مختلف از بازگو کردن حقیقت ممانعت کرده و مجبور به دروغگویی می شوند قطعا در ذهن خود همواره این موضوع را حلاجی می کنند که مخاطبانشان نیز در هر لحظه میتوانند به هر دلیل منطقی و غیر منطقی نیز حقیقت را بازگو نکنند. بسیاری از روانشناسان مطرح در دنیای روانشناسی این مورد را از جمله عوامل تخریب کننده رابطه ها می دانند. زیرا این مورد باعث بدبینی افراد نسبت به یکدیگر می شود. در واقع این بدبینی در ضمیر ناخودآگاه تک تک انسان ها در هر سن و موقعیتی نقش بسته است.
البته ریشه های بی اعتمادی زوجین می تواند عوامل درونی و محیطی بسیاری باشد اما عموما مشاوران خانواده بر این عقیده هستند که افراد بی اعتماد خصوصا بی اعتمادی زوجین به شدت به شخصیت و ناخودآگاه افراد بستگی دارد. پس اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که دچار بی اعتمادی شده اید پیشنهاد می کنیم در درجه اول به درون خود رجوع کنید و ریشه های این بی اعتمادی را بیابید. پس از آن که در ناخودآگاه خود عوامل مختلف را یافتید آنگاه به راحتی می توانید به مبارزه با آنها بپردازید و به زودی از بی اعتمادی به همسرتان رهایی یابید.

گذشته افراد
یکی دیگر از مواردی که باعث بی اعتمادی زوجین نسبت به یکدیگر می شود گذشته است. تمام ما انسان ها در برهه های مختلفی از زندگی دچار خطا می شویم و در برخی از افراد این اشتباهات به صورت متوالی تکرار می شود و در برخی دیگر بالعکس با یک بار تجربه به کلی از بین رفته و به نوعی از این اشتباه عبرت می گیرند. یکی دیگر از مواردی که به شدت موجب بی اعتمادی زوجین می شود اشتباهات گذشته آنها است. متاسفانه هنگامی که زوجین شاهد یک بار اشتباه همسرشان هستند دیگر نسبت به او بدبین شده و ریشه های بی اعتمادی از این طریق در زندگی مشترکشان ایجاد می شود.
شما در درجه اول باید این موضوع را در نظر بگیرید که هر انسانی جایز الخطا است و ملاک خود را بخشش قرار دهید. تجربه ثابت کرده است بدبینی و بی اعتمادی زوجین نسبت به یکدیگر نه تنها مشکلات بی اعتمادی را از بین نمیبرد بلکه روز به روز باعث بی اعتمادی بیشتر زوجین نسبت به یکدیگر خواهد شد. اگر همسر شما یک بار در طول زندگی دچار اشتباه شده است و شما به جای بخشش او مدام با دید نادرست و بدبینی با او مقابله نمایید گویی در ذهن او این مفهوم را به وجود اوردید که این اعتماد دیگر جلب نمیشود و روز به روز به انحراف بیشتری کشیده می شود. اما در مقابل اگر اجازه دهید تا یک بار دیگر اعتماد شما را به خود جلب کند قطعا نتیجه بهتری خواهید گرفت.

عزت نفس پایین ریشه بی اعتمادی زوجین
اگر شما به عنوان یکی از همراهان همیشگی باغ آینه باشید قطعا متوجه شده اید که عزت نفس پایین در وجود انسان ها مشکلات بسیاری را به وجود می آورد به همین دلیل است که همواره روانشناسان و جامعه شناسان مختلف به دنبال بهبود عزت نفس افراد در سنین مختلف می باشند.
امروزه اغلب انسان ها اهمیت عزت نفس بالا را متوجه شدند و به همین جهت شاهد کلاس های آموزشی مختلفی هستیم که منحصرا بر افزایش عزت نفس انسان ها به خصوص کودکان تمرکز دارد. همانطور که تا کنون بارها و بارها به این موضوع اشاره شد به خوبی می دانید که اگر قرار است تغییراتی در وجود انسان ها ایجاد شود بهتر است از کودکی شروع شده و به مرور تقویت گردد. اگر عزت نفس پایین در انسان ها مشاهده می شود پس قطعا باید با استفاده از روش های مختلف باعث وجود عزتنفس در کودکان شد و به مرور زمان با ارائه راهکارهای مختلف این عزت نفس را بهبود بخشید.
امروزه عموما کلاس های کودک با هدف افزایش عزت نفس کودکان برگزار می شود و از افزایش عزت نفس به عنوان اهداف اصلی این کلاس ها یاد می شود. اما اگر بخواهیم به برخی از کلاس های کودک اشاره نماییم که منحصرا بر این موضوع استوار هستند و تنها با تمرکز با روش های روانشناسی مختلف قصد ارتقاء عزت نفس کودکان دارند میتوان از کارگاه مادر و کودک ، بازیگری و تئاتر کودک ، نقاشی کودک نام برد.
اگر افراد از سنین کم با راهکارهای روانشناختی و آزمایش شده عزت نفس خود را افزایش دهند قطعا در سنین بالاتر به هیچ عنوان دچار مشکل نخواهند شد و به هیچ عنوان شاهد بی اعتمادی زوجین نخواهیم بود. اما بنظر شما چرا از عزت نفس پایین به عنوان یکی از عوامل بی اعتمادی زوجین یاد شد؟
افرادی که دارای عزت نفس بالایی باشند همواره یک حس درونی مهر تاییدی بر تمام ویژگی های ظاهری و رفتاری خود می زند و این عامل باعث القاء این حس به دیگران نیز می شود. گویی این تایید بر افراد دیگر نیز تاثیر می گذارد و در بیشترین نمود آن در زندگی مشترک است. اگر شما عزت نفس بالایی داشته باشید در واقع این حس را به همسرتان القاء می کنید که تمامی ویژگی های مثبت انسانی در وجود شما نهفته است و هیچ شخصی همانند شما نمیتواند با این ویژگی های مثبت وجودی در زندگی او باشد، این موضوع در ناخودآگاه شما نقش بسته است و به خوبی با بی اعتمادی زوجین مقابله میکند.
اما در مقابل اگر شما فردی با عزت نفس پایین باشید دقیقا عکس این حالت را تجربه خواهید کرد. بدین معنا که همواره احساسی در درون شما وجود دارد مبنی بر آن که قطعا افرادی برتر از شما وجود دارند و همسرتان همواره در فکر این افراد خواهد بود. اگر در واقعیت این امر در زندگی وجود نداشته باشد این عزت نفس پایین شما منجر به بروز رفتارهایی می شود که همسرتان بر این باور برسد. گذشته از این حتی اگر تا این حد بروز پیدا نکند این موضوع همواره در ذهن شما به عنوان احساسات منفی در گردش است و ناخودآگاه شما را به بیراهه میکشاند و در نتیجه ذهن مدام افکاری را حلاجی می کند که نتیجه آن بی اعتمادی زوجین خواهد بود.
اگر شما هم از جمله افرادی هستید که دارای عزت نفس پایینی هستید پیشنهاد می کنیم با استفاده از روش های روانشناسی مختلف با تمرینات مکرر اعتماد به نفستان را بهبود بخشید. هر انسانی اگر به این درک برسد که از لحاظ ابعاد وجودی و رفتاری فردی منحصر به فرد است قطعا اعتماد به نفس بالایی پیدا خواهد کرد اما متاسفانه امروزه در جامعه یک الگوی واهی وجود دارد که همواره تمام افراد در تلاش برای دست یابی به آن ویژگی ها هستند و نتیجه ای جز ناکامی نخواهد داشت زیرا یکسان شدن انسان ها امری محال است. از نظر روانشناسان مختلف انسان ها باید توایی کشف توانایی ها و برتری های وجودی خود باشند و تنها هدفشان در طول زندگی ارتقاء و بهبود این توانایی ها باشد.

بی توجهی به حریم خصوصی
تجربه ثابت کرده است یکی از مهمترین عوامل بی اعتمادی زوجین و به صورت کلی ریشه بسیاری از مشکلات زندگی مشترک زوجین بی توجهی به حریم خصوصی است. عموما افراد بر این عقیده هستند که پس از شروع زندگی مشترک شریک زندگی دیگر هیچ حریم خصوصی ندارد، اگر شما هم جزء این دسته از افراد هستید باید بگوییم وقتش رسیده که همین الان با دلیل اصلی و ریشه اصلی مشکلاتتان مبارزه کنید.
هر انسانی در برهه از زندگی خود خواستار حریم خصوصی است، در واقع هر فردی برای آرامش گرفتن نیاز دارد اندک زمانی را به خود اختصاص دهد و فارغ از محیط اطراف باشد. با وجود آن که این حریم خصوصی پس از ازدواج شعاع کمتری پیدا می کند اما به منزله از بین رفتن این شعاع نیست و افراد همواره باید به این موضوع توجه داشته باشند.
اما چرا از بی توجی به حریم خصوصی به عنوان یکی از عوامل اصلی بی اعتمادی زوجین اشاره کردیم؟ همانطور که در قسمت فوق به این موضوع اشاره کردیم اگر چه شعاع حریم خصوصی افراد پس از تشکیل زندگی مشترک کاهش میابد اما این به منزله از بین رفتن آن نیست. اما عموما این موضوع برای زوجین اصلا قابل درک نیست و این موضوع باعث میشود هنگامی که یکی از آنها نسبت به این موضوع معترض میشود سریعا دچار شک شده و این عامل باعث دامن زدن به بی اعتمادی زوجین به یکدیگر خواهد شد.

تجربه زندگی سرشار از شک و تردید
یکی دیگر از عوامل بی اعتمادی زوجین به یکدیگر زندگی والدین آنها است. باور انسان ها وابستگی شدیدی به آنچه که در زندگی می بینند دارد. اگر همسر شما در خانواده ای زندگی کرده باشد که مدام شاهد بی اعتمادی والدین به یکدیگر بوده قطعا به این باور خواهد رسید که تمام زندگی های مشترک بر مبنای بی اعتمادی خواهد بود. البته این موضوع کاملا طبیعی است زیرا این فرد سال های ابتدایی زندگی خود که در شکل گیری باورها بسیار موثر هستند را در خانواده ای گذرانده است که مدام شاهد بی اعتمادی والدین نسبت به یکدیگر بوده است، او زندگی دیگری که مبنی آن اعتماد باشد را تجربه نکرده است و روز به روز مدام در ذهن خود بی اعتمادی را حلاجی کرده است.
از این فرد توقعی دیگری نمیتوان داشت. اما اگر همسر شما یکی از این افراد است توصیه می کنیم با مراجعه به روانشناس یا مشاور خانواده به بررسی دقیق این مشکل بپردازید تا با کمک هم این مورد را برطرف نمایید.

عشق افراطی
اگر به خاطر داشته باشید ابتدای این مقاله به موضوع عشق میان زوجین پرداختیم. قاعدتا عشق بین زوجین یک عامل طبیعی است و اگر عشقی وجود نداشته باشد زندگی مشترکی شروع نخواهد شد. البته یکی از نشانه های عشق واقعی زوجین اعتماد است. درواقع یکی از اصلی ترین المان های شکل گیری عشق میان زوجین اعتماد است. اما گاها این عشق آنقدر افراطی می شود که به مرز جنون رسیده و نه تنها باعث آسایش و آرامش فرد مقابل نمیشود بلکه بالعکس آرامش او را نیز به خطر می اندازد. شاید بهتر باشد بگوییم اگر در یک زندگی مشترک که بر مبنی عشق است اعتماد وجود نداشته باشد گویی عشقی هم وجود ندارد.
اما به نظر شما چرا عشق بیش از حد باعث بی اعتمادی زوجین می شود؟ وقتی شما یک فرد را بیش از حد دوست داشته باشید ناخودآگاه ترس از دست دادن او را مدام در ذهنتان مرور می کنید. این ترس از دست دادن باعث میشود افکار منفی در ذهن شکل گیرد و این افکار منفی باعث شک و تردید در فرد می شود. شک و تردید نیز منجر به بی اعتمادی زوجین خواهد شد.
عموما افرادی که دچار عشق افراطی می شوند قوه تفکر را از دست می دهند و اصلا به این فکر نمیکنند که این نوع از عشق نه تنها باعث خوشبختی و آرامش فرد مقابل نخواهد شد بلکه باعث آزار و اذیت او می شود. اگر شما هم جزء افرادی هستید که با عشق افراطی خود نسبت به همسرتان مدام باعث رنجش او می شوید و مهم تر از همه این عشق افراطی باعث بی اعتمادی شما نسبت به او شده است سریعا به روانشناس و یا مشاوره خانواده مراجعه کنید و با استفاده از راهکارهای علمی به مبارزه با این عشق افراطی به پا خیزید.

محبت و توجه کم
یکی دیگر از عواملی که باعث بی اعتمادی زوجین نسبت به یکدیگر میشود محبت کم است. همانطور که پیشتر نیز به این موضوع اشاره شد افکار انسان ها از رفتارهای اطرافیان شکل می گیرد. البته این شکل گیری افکار وابستگی بسیار زیادی به اطرافیان درجه یک همچون خانواده دارد. این جمله به این معنا است که انسان تا چیزی را نبیند آن را حس نکرده و ایمان قلبی پیدا نخواهد کرد. مهر و محبت در زندگی مشترک نیز از جمله مواردی است که اگر هر یک از زوجین آن را در زندگی یافت نکند قطعا ذهنش به سمت افکار منفی سوق داده می شود. به همین جهت از کم توجهی و محبت کم در زندگی مشترک به عنوان یکی از عوامل بی اعتمادی زوجین یاد شده است، زیرا وجود محبت بین زوجین یک امر طبیعی و الزامی است و اگر در یک زندگی مشترک چنین محبتی وجود نداشته باشد قطعا ریشه های شک و تردید در ذهن فرد شکل خواهد گرفت و در نهایت منجر به بی اعتمادی می شود.
در این مقاله سعی داشتیم شما را از بعد روانشناختی با ریشه ها و عوامل بی اعتمادی زوحین آشنا سازیم. امیدواریم از این طریق بتوانیم گام کوچکی در راستای بهبود زندگی شما عزیزان برداریم.
منبع : بلاگ باغ آینه