حتماً شما هم افرادی را دیدهاید که به نظر خودشان یا دیگران کتابخوان هستند، امّا آیا میتوان معیاری برای این «برچسبگذاری» یا «نامگذاری» تعیین کرد؟
کتابخوان کیست؟
اگر در حال خواندن این متن هستید به این معناست که حتماً در زندگی خود کتاب خواندهاید زیرا از زمانی که سواد خواندن و نوشتن کسب کردهاید، حتماً چند کتاب درسی مطالعه کردهاید و تمام کتابهای درسی نوعی از کتاب هستند؛ پس میتوان به این نتیجه رسید که هر کسی که سواد خواندن و نوشتن کسب کرده است حداقل یک کتاب خوانده است و با پدیدهٔ کتاب آشناست.
حالا اجازه دهید این پدیده را گستردهتر کنیم؛ کسانی که تا دبیرستان یا مقطع دانشگاه درس خواندهاند، کتابهای درسی زیادی را مطالعه کردند و حتّی چه بسا کتابهای خوب رشته تخصصی خود را بشناسند و مطالعه کرده باشند. برای مثال:
- کسی که در دانشگاه ادبیات فارسی خوانده باشد با کتاب «مثنوی مولوی» آشناست.
- کسی که در دانشگاه آشپزی خوانده باشد با کتاب «آشپزی نجف دریابندری» آشناست.
- کسی که در دانشگاه روانشناسی خوانده باشد با کتاب «روانشناسی هیلگارد» آشناست.
- کسی که در دانشگاه جامعهشناسی خوانده باشد با کتاب «نظریات جامعهشناسی آنتونی گیدنز» آشناست.
- کسی که در دبیرستان تحصیل کرده است با کتابهای گاج و قلمچی و .... آشناست.
پس میتوان اینگونه برداشت کرد که افرادی که درس خواندهاند و به مدرسه یا دانشگاه رفتهاند، کتابخوان هستند و به هر حال کتابهایی را در زندگی خود مطالعه کردهاند حتّی اگر این کتابها، کتابهای تخصصی و درسی آنها بوده باشد.
در نتیجه اغلب افرادی که سواد خواندن و نوشتن کسب میکنند، در نقطهٔ صفر کتابخوانی نیستند و با کتابخوانی بیگانه و ناآشنا نیستند و هر کدام یک یا چند کتاب دیده و خواندهاند و حتّی چه بسا بسیاری از این کتابهایی که افراد در حوزه تخصصی خود خواندهاند، بسیاری از کتابخوانهای حرفهای نخوانده باشند. برای مثال یک کتابخوان حرفهای ممکن است کتاب «معادلات دیفرانسیل» را نخوانده باشد؛ کتابی که یک دانشجوی فنّی-مهندسی حتماً آن را خوانده است.
پیشنهاد میکنم برای روشنتر شدن جملات این عکس، به درس «آیا مفهوم مطالعه را متوجه شدهایم؟» نگاهی بیندازید.
همهٔ این سطرها را بدین جهت نوشتهام تا به این جمله برسم که اگر در حال خواندن این متن هستید به این معناست که باسواد هستید و در نتیجه حتماً در زندگی خود کتاب خواندهاید و شما قطعاً در نقطهٔ صفر کتابخوانی نیستید.
تمرین آغازین:
زمانی که به صورت حضوری کارگاه کتابخوانی برگزار میکردم اولین تمرین را اینگونه آغاز کردیم که هر شخص در حوزهٔ تخصصی خود -که میتواند آشپزی، خانهداری، تاریخ، کشاورزی، رانندگی، کودک، مدیریت، پزشکی و ... باشد- یک کتاب معرفی کند. مهم نیست که این کتاب تخصصی باشد و برای دیگران مفید نباشد بلکه مهم آنست که یک کتاب در حوزهٔ تخصص خود معرفی کنید که برای شما مفید بوده است.
پیشنهاد میکنم که در این فضای مجازی نیز همچون کارگاه حضوری، با همین تمرین آغاز کنیم.
هنگام به کام
فرهنگدوست عزیز
عضویت در باغآینه، رایگان و سریع است و کافیست برای خودتان نام و رمز عبور تعیین کنید.
شما با عضویت در باغآینه، به بخشی از درسهای باغآینه دسترسی پیدا میکنید.
- برخی درسهای وزارت مطالعه ( * )
- برخی درسهای دمی پیش دانا ( * )
- برخی جلسات کتابخوانیها ( * ، * ، * )
- بسیاری از بخشهای موزهٔ انسانهای معمولی
- تمام بخشهای کافه پرسش
دوست عزیز؛
اگر با باغآینه آشنا نیستید و ترجیح میدهید درباره باغ بیشتر بدانید، میتوانید بخش درباره ما را مطالعه کنید یا به نظرات دانشجویان باغ، نگاهی بیندازید و دقیقتر به این پرسش فکر کنید که آیا باغآینه برای شما مناسب است یا نه؟
تمرین:
۱. نام یک یا چند کتاب که در حوزه تخصصی خود مطالعه کردهاید و برای شما مفید بوده است، یادداشت کنید. دقّت داشته باشید که تمرکزتان بر کتابهای تخصصی خود باشد و مثلاً اگر کتاب تخصصی شما «توصیف ساختمان دستوری زبان از محمدرضا باطنی» یا «کتابها طبقهبندیشدهٔ گاج» یا «کتاب راهنمای رانندگی» بوده است، همینها را نام ببرید و از معرفی کتابهایی که صرفاً دیگران میشناسند امّا در حوزه تخصصی شما نیستند، خودداری کنید؛ مثلاً اگر پزشکی خواندهاید، کتاب شازده کوچولو را معرفی نکنید بلکه یک کتاب تخصصی پزشکی که به نظرتان مفید است، معرفی کنید. اگر تخصص شما رانندگی است، کتاب دیوان حافظ را معرفی نکنید بلکه یک کتاب که درباره رانندگی بسیار برای شما آموزنده بوده است معرفی کنید حتّی اگر آن کتاب «آییننامه رانندگی» باشد.
۲. چگونه متوجه شدهاید که کتابی که در تمرین بالا معرفی کردهاید، کتاب خوب و مفیدی بوده است؟ از طریق معرفی اساتید، مطالعه خود، خواندن نقدها یا از چه راه دیگری متوجه مفید بودن این کتاب شدید؟
مسیر پیشنهادی باغ آینه برای خواندن مطالب وزارت مطالعه
- آشنایی با وزارت مطالعه باغآینه و دورههای کتابخوانی
- آیا مفهوم «مطالعه» را متوجه شدهایم؟
- در باغآینه، کتابخوانی را از کجا شروع میکنیم؟
- چگونه میتوان به کتاب و کتابخوانی علاقهمند شد؟ | بخش اوّل
- چگونه میتوان به کتاب و کتابخوانی علاقهمند شد؟ | بخش دوم
- چگونه میتوان به کتاب و کتابخوانی علاقهمند شد؟ | بخش سوم
- سه بازی کتابخوانی از رابرت فیشر
- بازی با کتابنخوانها
- چرا پیوستن به گروههای کتابخوانی؟
- آیا در نقطهٔ صفر کتابخوانی هستید؟
- چگونه کتاب خوب را از کتاب بد تشخیص دهیم؟