logo baghayeneh
آشنایی با موزهٔ انسان‌‌های معمولی

آیا فقط مردگان باید در موزه‌ها باشند؟ اشیایی که دیگر استفاده نمی‌شود، انسان‌های مومیایی شده، ماشین‌ها و خانه‌هایی که دیگر کسی در آن‌ها زندگی نمی‌کند و ... چرا موزهٔ انسان‌های زنده وجود ندارد؟ موزه‌ای که در آن از پشت شیشه‌ها، زندگی انسان‌های معمولی را که در حال حاضر زندگی می‌کنند؛ ببینیم...

آیا زندگی زندگان، قابل تأمل نیست؟ 

آشنایی با موزهٔ انسان‌های معمولی

چرا تمام صفحه‌های مجازی و موسسات و سازمان‌ها با مشاهیر مصاحبه می‌کنند امّا با معمولی‌ها کسی مصاحبه نمی‌کند؟ چرا با انسان‌های خوب که اغلب آن‌ها را نمی‌شناسیم؛ کسی مصاحبه نمی‌کند؟

اولین تلنگر برای آغاز بخش موزهٔ انسان‌ها در باغ‌آینه نیز با دو پرسش بالا آغاز شد. 

این موضوع در حالی رخ می‌دهد که اکثریت یک جامعه را معمولی‌ها تشکیل می‌دهند و دنیای روزمره را معمولی‌ها می‌سازند. به نظر عدّه‌ای دلیل این اتّفاق آنست که مشاهیر اگرچه تعدادشان کم است امّا بار سنگین‌تری را نسبت به عموم جامعه بر دوش می‌کشند. شاید دربارهٔ بعضی مشاهیر این‌گونه باشد امّا همهٔ ما می‌دانیم که انسان‌هایی بسیار معمولی در میان ما زندگی می‌کنند که بار بسیار سنگین‌تری نسبت به عموم جامعه و حتی برخی از مشاهیر بر دوش می‌کشند. 

امّا جدا از اینکه در این رقابت - که کدام قشر بار سنگین‌تری بر دوش می‌کشند- چه کسی پیروز شود؛ باید گفت که اگر به تاریخ نگاه کنیم متوجه می‌شویم که بهتر بود اگر با همگان مصاحبه می‌شد و زندگی تمام افراد جوامع ثبت می‌شد. اینگونه دیگر نگران نبودیم تا شاید در حال خواندن بخشی از واقعیت هستیم که توسط فاتحان نوشته شده است. همچنین اینگونه فقط قدرتمندان و فاتحان در تاریخ جاودانه نمی‌شدند بلکه زندگی همه انسان‌ها جاودانه می‌شد. 

مردم معمولیمردم معمولی

چرا زندگینامهٔ انسان‌های معمولی را بخوانیم؟

چرا همیشه میبایست که تاریخ ما را ملیت‌های دیگر برایمان بنویسند؟ یا چرا میبایست که بعد از سال‌ها مجبور شویم که با کتاب‌های که دیگر ملیت‌ها دربارهٔ ما نوشته‌اند؛ با خودمان آشنا شویم؟ چه اشکالی دارد که با خواندن زندگی انسان‌های معمولی، تاریخ زنده و روزمرهٔ خودمان را مورد مطالعه قرار دهیم؟

ما زندگینامهٔ انسان‌های معمولی را می‌خوانیم زیرا:

تاریخ و موزه انسان‌های معمولیتاریخ و موزه انسان‌های معمولی

در کتاب‌های داستانی یا تاریخی که دربارهٔ گذشتگان است ما داستان‌هایی را می‌خوانیم و جملاتی را می‌شنویم که نمی‌دانیم آیا واقعیت دارند یا خیر؟ گاهی حتی دوست داریم که ای کاش سوالات دیگری نیز از این شخصیت‌های تاریخی پرسیده می‌شد و ... . حال یک شخصیت زنده وجود دارد که می‌خواهد خودش برای ما درباره تمام زندگیش صحبت کند و از جزییات آن برای ما بگوید و ما هر پرسشی را می‌توانیم با افراد مطرح کنیم و بشنویمشان.

ما در موزهٔ انسان‌های معمولی چه خواهیم کرد؟

باغ‌آینه در این بخش به سراغ انسان‌های معمولی می‌رود. انسان‌هایی که به معنای عمومی مشهور نیستند امّا انسان‌هایی هستند که در حال زندگی کردن روی این کرهٔ خاکی هستند. با این افراد، مصاحبه‌های عمیق انجام می‌شود و در نهایت این مصاحبه‌ها با تأیید این افراد منتشر می‌شوند. با خواندن زندگینامهٔ این انسان‌ها، ما در حقیقت کارهای زیر را نیز انجام می‌دهیم:

زندگی انسان‌ها را یک به یک با جزییات فراوان مطالعه می‌کنیم.

 با فراز و نشیب‌های بخش‌های مختلف زندگی انسان‌ها آشنا می‌شویم.

 تاریخِ زنده را مورد مطالعه قرار می‌دهیم.

 با ذهن و زبان افراد متفاوت آشنا خواهیم شد و با چشم‌های آن‌ها به زندگی و هستی نگاه می‌کنیم

خواندنِ زندگینامهٔ انسان‌های معمولی برای چه کسانی مفید است؟

 انسان‌هایی که عاشق خواندن زندگینامه‌ها هستند.

  انسان‌هایی که می‌خواهند با زیر و بمِ مشاغلِ مختلف آشنا شوند.

  انسان‌هایی که می‌خواهند از طریق خواندن زندگی افراد معمولی، تاریخ حال حاضر را عمیق‌تر درک کنند.

انسان‌هایی که در حرفه‌هایی مشغول به کار هستند که در آن بررسی انسان از مهمترین بخش‌‌ها است؛ همچون روانشناسان، جامعه‌شناسان، انسان‌شناس‌ها، تاریخ‌دانان و... 

انسان‌هایی که به دنبال ایدهٔ ساخت فیلم یا نوشتن یک رمان هستند همچون فیلمنامه‌نویسان یا نویسندگان . 

انسان‌هایی که کنجکاوند تا بدانند در زیر پوست شهر چه می‌گذرد. 

انسان‌هایی که می‌خواهند دموکراسی را تمرین کنند. 

در این موزه فقط زندگینامهٔ افراد خاصی، ثبت می‌شود؟

خیر. تلاش باغ‌آینه آنست که زندگی همه انسان‌ها به ویژه فارسی‌دانان را ثبت کند امّا از آنجایی که تیم باغ‌آینه، تیم کوچکی هستند و انجام این کار به صورت رایگان مستلزم هزینه‌های مخصوص به خود است؛ پس ثبتِ همهٔ زندگی‌ها به سرعت اتّفاق نمی‌افتد. علاقهٔ ما آنست که زندگی افراد متنوعی را ثبت کنیم و تا امروز نیز بر این علاقه پایبند مانده‌ایم؛ افرادی با شغل‌های متفاوت، سنین متفاوت، جنسیت متفاوت، شخصیت‌های متفاوت و ... .

چگونه می‌توان زندگینامهٔ انسان‌ها را در باغ‌آینه مطالعه کرد؟

عضویت در باغ‌آینه بسیار ساده و رایگان است و فقط با یک شماره همراه و ایمیل و نام خود می‌توانید در وبسایت عضو شوید. تمام اعضای باغ می‌توانند به 90٪ زندگینامه‌ها و البتّه بخش‌های زیادی از دوره‌های دیگر باغ‌آینه دسترسی داشته باشند.

 مدت زمان خواندن زندگینامهٔ هر انسان چقدر خواهد بود؟

این بستگی دارد که انسان‌ها چه میزان داستان برای گفتن داشته باشند؛ گاهی سن افراد کم است و یک زمان دو-سه ساعته برای خواندن زندگی ایشان کافیست امّا گاهی داستان‌ها بسیارند و شاید یک هفته نیاز باشد تا یک زندگی را بخوانیم و بشنویم.

آیا زندگی من هم امکان ثبت دارد؟

بله حتماً. از نظر باغ‌آینه زندگی همه انسان‌ها ارزش ثبت دارد. شما هم اگر دوست داشتید تا باغ‌آینه زندگی شما را ثبت کند؛ می‌توانید از طریق بخش تماس با ما به ما اطلاع دهید. ما هماهنگی‌ها لازم را با شما برای انجام مصاحبه دربارهٔ زندگی شما انجام می‌دهیم.

درود
هنگام به کام
فرهنگ‌دوست عزیز
عضویت در باغ‌آینه، رایگان و سریع است و کافی‌ست برای خودتان نام و رمز عبور تعیین کنید.
شما با عضویت در باغ‌آینه، به بخشی از درس‌های باغ‌آینه دسترسی پیدا می‌کنید.
همچنین اگر از عضویت در باغ، رضایت داشتید می‌توانید با خرید اشتراک به تمام نوشته‌های اختصاصی باغ نیز دسترسی پیدا کنید.
دوست عزیز؛
اگر با باغ‌آینه آشنا نیستید و ترجیح می‌دهید درباره باغ بیشتر بدانید، می‌توانید بخش درباره ما را مطالعه کنید یا به نظرات دانشجویان باغ، نگاهی بیندازید و دقیق‌تر به این پرسش فکر کنید که آیا باغ‌آینه برای شما مناسب است یا نه؟

آیا خواندن این محتوا برای شما مفید بود؟